8. Susret mješovitih klapa (2016.)

u nedjelju, 10. srpnja 2016. u 11 sati
u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog

 

Sudjeluju klape:

Klapa ŠKOLJI (Tkon, otok Pašman)

skoljiKlapa Školji osnovana je kao otočka Klapa otoka Pašmana i Ugljana. Najviše je članova iz općine Tkon na Pašmanu, gdje je Klapa organizator Prvog otočkog susreta Klapa u Tkonu. Tu je Klapa organizirala i prvi Uskršnji i Božićni koncert. Također je prva organizirala i prvi seminar u tehnici pjevanja s prof. Bojanom Pogmilovićem. Iz ovog se vidi da Klapa ima želju razviti klapsko pjevanje na otocima i tu najviše i nastupa. Klapa se u ovim bremenitim vremenima sama financira i zato je ponekad teže, ali i slađe.

Članovi: Darija Bobić (prvi tenor), Vojko Bobić i Damir Knez (drugi tenori), Marinko Rušev (bariton) i Albert Štorić (bas).

Pjevat će pjesme:

 • Maistrale moj prolitnji hlade (D. Fio)
 • Zapivala tica mala (D. Tambača)
 • Samo moru virujen (tekst K. Juras,  gl. Z. Runjić,  obrada D. Tambača)
 • A vitar puše (obrada D. Fio)
 • Dobra me je volžja (Lj. Stipišić)

 

Klapa VOLAT (Pučišća, otok Brač)

volatPočetci klape Volat sežu u 1992. godinu kada četvorica osnivača ispod volta hotela Porat u Pučišćima pjevaju isključivo izvorne bodulske dalmatinske pisme uglavnom „u tri glasa“.  Želeći raditi malo ozbiljnije i pjevati četveroglasno, na prijedlog svog prvog voditelja, legendarnog maestra pok. Prošpera Kuzmanića, na poziciju prvog tenora pozivaju Mirjanu Bauk (tada još uvijek Martinić) i od tada postaju mješovita klapa. S ozbiljnijim radom počinju u ljeto 1999.g .

2001. g. nastupaju na prvoj večeri debitanata Omiškog festivala u Bolu i od tada su redoviti sudionici Festivala. Nižu se koncerti uglavnom po Braču, ali i po Dalmaciji, Italiji i Sloveniji. 2004. izdali su svoj prvi CD „Natašće“.

Najveći uspjesi klape Volat su Zlatna plaketa i prvo mjesto u kategoriji mješovitih folklornih zborova na Međunarodnom natjecanju zborova u Veroni 2005., drugo mjesto u Večeri novih skladbi Omiškog Festivala 2005. i pobjeda po glasovima publike na Večeri mješovitih klapa Omiškog Festivala u Opuzenu 2010.god.
Osim već spomenutog maestra Kuzmanića voditelji klape Volat su bili i prof. Vesna Vladislavić i prof. Marin Šušnjar.

Članovi: Mirjana Bauk (alt/prvi tenor), Vedran Martinić (drugi tenor), Boris Nižetić (drugi tenor), Marko Bauk (bariton), Ante Borojević (bariton), Josip Nižetić (bas), Jurica Šćepanović (bas) i Vjekoslav Borojević (bas)

Voditelj: Marko Bauk

Pjevat će pjesme:

 • Ponistra je drivo (trad.- D.Fio)
 • U Poju se  mala (trad.- D Fio)
 • Ista skula, isti bori  (Izvor Oreb-Tomislav Uhlik)
 • Što malena primaš  (trad. – Ljubo Stipišić)
 • Parce mihi Domine, quia Dalmata sum ( Jakša Fiamengo – Duško Tambača)

 

Klapa KARTOLINA (Windsor, Kanada)

kartolinaMješovita klapa Kartolina je osnovana u studenom 2013. godine u gradu Windsor-u, Ontario, Kanada, pri hrvatskoj župi Sv. Franje Asiškog, od strane nekolicine glazbenih entuzijasta pod vodstvom prof. Višnje Tijardović. Ime klape je odabrano kao simbolička veza između domovine i domovinskih običaja (klapske pjesme) s Hrvatima izvan domovine. Kartoline – poštanske razglednice su, ne tako davno, bile jedan od osnovnih načina veze i komunikacije i prenosile su tople pozdrave i dobre želje, uz prekrasne slike i motive. Mnoge kartoline su prava mala umjetnička djela, koja se rado čuvaju i iznova gledaju i čitaju. Želja članova klape Kartolina je upravo to, da pronosi motive Dalmacije i Hrvatske kroz klapsku pjesmu, gdje god ima ljudi koji je vole i koji je žele čuti. Posebno se to odnosi na područje Kanade i Amerike u okolici Windsor-a, gdje klapa kao prva na tom području, promiče klapsku pjesmu među Hrvatima dijaspore, ali i među ostalim ljubiteljima glazbe. Klapa je dosada nastupala u Windsoru i Londonu – Ontario, a održala je i prvi samostalni koncert klapske pjesme za Božić 2015 u Umjetničkoj Galeriji u Windsoru, koji je ujedno bio i prvi koncert takve vrste na ovim prostorima.

Članovi: Višnja Tijardović (sopran), Daniela Papac (alt), Tina Pavičić (alt), Bernardica Rodzik (alt), Zoran Tijardović (tenor), Frank Pavičić (bas), Domink Tijardović (bas).

Voditeljica: Višnja Tijardović

Pjevat će pjesme:

 • Zaspalo je siroče (narodna – J. Ćaleta)
 • Ju te san se zajubijo (narodna – Lj. Stipišić)
 • Na Ciovu Šaldun (narodna – D. Fio)
 • Sinoć kad san ti proša (narodna – D. Fio)
 • Poljička (A. Mekinić, V. Tijardović)

 

Mješoviti vokalni ansambl PRVI KOMIN SNJEŽANIN (Zagreb)

komin za nadu web3Prvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia. Komin je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine‘ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo.

U ovih 12 godina puno je koncerata, gostovanja i festivala iza nas. Prošle godine Komin je sudjelovao na tri natjecanja i na svima osvojio prva mjesta. Komin je organizator Susreta mješovitih klapa koji se ove godine održava već 8. put!

Članovi: Nada Drenški (sopran), Stanka Pupić (sopran), Maja Valdevit (sopran), Nada Kruljac (sopran), Snježana Špiljak (alt), Nataša Rukavina (alt), Mirna Ilić (alt), Ante Nikolić (tenor), Marijan Špiljak (tenor), Vlatko Panić (tenor), Ivan Grgasović (bariton), Mario Čapelj (bariton), Milan Tonković (bas) i Franjo Šandrk (bas).

Voditelj: Vlatko Panić

Pjevat će pjesme:

 • More moje (trad., Dinko Fio)
 • Ne budi me mati (M. Popadić, R. Dujmić, obr. J. Ćaleta)
 • Mojoj pokojnoj materi (Lucija Rudan, Dinko Fio)
 • Zbogom ostaj, ljubavi (Z. Runjić, Z. Runjić, obr. V. Panić)

 

Voditelj programa je Mario Krstanović.


pokrovitelj

grb grada copyGradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Grada Zagreba

 

 

Posted in Susret mješovitih klapa