7. Susret mješovitih klapa (2015.)

7 susret logo

u nedjelju, 14. lipnja 2015. u 11 sati
u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog

U programu sudjeluju klape:

klapa KOMIŽA (Komiža, otok Vis)

komiza 2015Klapa “Komiža” dolazi iz istoimenog gradića na otoku Visu. Osnovana je 1979. godine pri tadašnjem KUD Nikola Vidović i kao takva je bila prva organizirana klapa na otoku Visu. Od 1994. godine klapa djeluje pri Hrvatskom kulturnom društvu “Komiža”. Do danas je u klapi pjevalo 36 pjevača i 2 pjevačice. Klapa sudjeluje u svim kulturnim zbivanjima na otoku Visu, na klapskim susretima po Dalmaciji, a u okviru međunarodne kulturne suradnje nastupala je u susjednoj Republici Sloveniji. Do 2013. godine, klapa “Komiža” je djelovala isključivo kao muška klapa i kao takva je 4 puta nastupala na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu: 1981., 1983., 1985. i 2014. Od 2013. klapa “Komiža” nastupa i kao mješovita klapa, pa je u ovoj kategoriji 2 puta (2013. i 2014.) izborila nastup na Večeri mješovitih klapa Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Upravo zahvaljujući zalaganju članove ove klape ta natjecateljska Večer se od 2013. godine održava u Komiži. I ove godine, kao i lani, klapa “Komiža” je jedina klapa koja je izborila nastup u dvije kategorije Omiškog festivala – muškoj i mješovitoj.

U rujnu prošle godine klapa “Komiža” je svečano obilježila 35. obljetnicu svojega osnutka. Zadnja generacija ove klape započela se okupljati 2009. godine pod stručnim vodstvom Frane Kukoča, a okupljanje je završeno prije pola godine dolaskom sadašnjega soprana. Repertoar klape Komiža čine uglavnom tradicionalni napjevi i po tome ova klapa zauzima posebno mjesto među klapama sa srednjodalmatinskih otoka.

Na ovom klapskom susretu, klapa “KOMIŽA” nastupa u postavi: Danijela Campanello- sopran, Frane Kukoč -2. tenor i umjetnički voditelj, Mićo Sviličić -bariton, Vinko Zanki -bariton, Nikola Božanić- 1. bas i Franci Mardešić- 2. bas.

Umjetnički voditelj je Frane Kukoč.

Na susretu pjevaju:

 • Galiotova pesan (V. Nazor, K. Magdić)
 • Dojdi dragi (narodna; D. Fio)
 • Spušta se noć (narodna; V. Vrešić)
 • Šetala se Jelica i Ive (narodna, I. Frleta)

 

 

klapa ŠKOLJI (Tkon, otok Pašman)

skolji 2015Klapa Školji osnovana je na inicijativu Damira Kneza 2013. godine i od tada djeluje u istom sastavu. Članovi klape su  sa otoka Pašmana i Ugljana.

Umjetnički voditelj je Marinko Rušev Bepo.

Na susretu pjevaju:

 • Ti gariful (narodna, D. Fio)
 • Spomeni se jedno vrime (K. Magdić)
 • Ovamo dojdi sokole (narodna, D. Fio)
 • Pramaliće moje (narodna, D. Fio)

 

 

klapa SLAVIĆ (Zagreb)

slavic 2015Klapu Slavić osnovali smo  2008. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. U svom radu gorljivo njegujemo tradicionalnu klapsku pjesmu te glagoljaške liturgijske i paraliturgijske napjeve od kojih smo neke snimili i izdali 2012. godine na nosaču zvuka “Počinje plač”. Kao Slavići održali smo niz nastupa u sklopu manifestacija i festivala kao što su Pasionska baština, Festival dalmatinskih klapa Omiš, Susret mješovitih klapa u Lisinskom, Barokne večeri u Varaždinu,… te niz samostalnih koncerata u Zagrebu, Zadru, Rabu,… 2015. u suradnji s ženskom klapom Dišpet i muškom klapom Pižolot osmislili smo projekt “Triptih” s kojim smo nastupili u sklopu Ciklusa klapa grada Zagreba u muzeju Mimara te u sklopu pasionske baštine. Program je snimljen i u pripremi za objavljivanje.

Na susretu pjevaju:

 • Oj pitomi sokole (narodna-obr.Ljubo Stipišić-Delmata)
 • Ej targačice (narodna-obr. Krešimir Magdić)
 • Na Čiovu Šaldun (narodna-obr. Dinko Fio)

 

 

klapa BARUN (Sveta Nedelja)

barun 2015Klapa Barun dolazi iz grada Svete Nedelje, a osnovana je 2007. godine s ciljem njegovanja izvorne i komponirane klapske pjesme, pučke duhovne glazbe i duhovne glazbe općenito. To je prava obiteljska klapa u kojoj pjevaju sedmorica braće i jedna sestra. Klapa Barun sudjeluje na raznim koncertima, smotrama, festivalima i susretima klapa u Hrvatskoj i inozemstvu te su više puta nastupali u Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Francuskoj a na jesen spremaju cjelovečernji koncert u Italiji u Rimu. Organizatori su klapskih susreta „Klape u Svetoj Nedelji“ i „Klape u Ćunskom“ na otoku Lošinju. Članovi Klape Barun: Josip Barun, Ivan Barun, Hrvoje Barun, Trpimir Barun, Tvrtko Barun, Mihovil Barun, Krešimir Barun i Ana Barun.

Umjetnički voditelj je maestro Bojan Pogrmilović.

Na susretu pjevaju:

 • Mila mi je govorila majka (narodna; obrada: Dinko Fio)
 • Zvizde mi kažu (narodna, obrada: Krešimir Magdić)
 • Izresla ruža rumena (narodna; obrada: Rajmir Kraljević)
 • To je tvoja zemlja (glazba: Alfi Kabiljo; stihovi: Drago Britvić; obrada: Vladan Vuletin)

 

 

prvi KOMIN Snježanin (Zagreb)

komin za nadu webPrvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia. Komin je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine‘ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Svoju su 10-tu godišnjicu proslavili  u ožujku 2014.-te cjelovečernjim koncertom u Muzeju Mimara, a u ovoj, 11-toj godini postojanja, ohrabrili su se i prijavili na dva natjecanja. 30. svibnja 2015. sudjelovali su na Natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog i postali pobjednici kategorije F1 (mali vokalni ansambli). Tjedan dana nakon toga (6. lipnja) bili su na 6. međunarodnom natjecanju Zlatna lipa Tuhlja i osvojili zlatnu plaketu – prvo mjesto u kategoriji malih vokalnih ansambala. Organizatori su ovog, već 7. Susreta mješovitih klapa u Zagrebu.

Umjetnički voditelj je Vlatko Panić.

Na susretu pjevaju:

 • Garifule bili (kazivač M. Novak, zapis i obrada D. Fio)
 • Mojoj pokojnoj Materi (L. Rudan, D. Fio)
 • Sunce izlazi (glazba i tekst Werner Brozović, arr. Zlatko Vlahušić)

 

Voditelj programa je Mario Krstanović.

_______________________________________

pokrovitelj

grb grada copyGradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Grada Zagreba

Posted in Susret mješovitih klapa