15 godina prijateljstva

Koncert Mješovitog vokalnog ansambla Prvi komin snježanin – Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog – 23. ožujka 2019. u 19 sati

Prvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2014-te godine, dakle prije punih 15 godina. Osnovao ga je maestro Dinko Fio. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin’ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin’ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape’, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin’ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine’ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Komin je osnovan za jedan koncert upravo u Koncertoj dvorani Vatroslava Lisinskog, s vrlo malo izgleda da će poživjeti duže. A evo ga sada nakon 15 godina druženja, putovanja, festivala, susreta, natjecanja, dogovora, rasprava, smijeha i uspomena, održava svoj koncert povodom neponovljivih 15 godina prijateljstva. Voditelj Komina je Vlatko Panić.

Gost našeg koncerta je Izvor Oreb. Široj javnosti je poznat po svojim izmagličastim, sanjanim slikama krajobraza otoka Korčule i Kornata, a pokoji puta i Zagreba. Kako je sam rekao, objašnjavajući zavičajnu tematiku svojih slika, „važno je podrijetlo djeteta koje se rodilo u Veloj Luci, mjesta tako arhaičnog, plemenitog, mirnog, s ribarima, vrijedim ženama, sve je to bilo toliko jako, jutra i zore, moj otac – ja sam skrojen od emocija tog života. ”U kiparstvu je također značajno ime, a najviše je radio u drvu. Poznat je i po graditeljskom djelu, kamenom kaštelu. Rečeno djelo je osmislio skupa sa svojom suputnicom iz studentskih dana, Emilijom Karlavaris. Njegovi pjesnički radovi su mu na zavičajnoj velolučkoj čakavici.

Dragi gosti ovog koncerta su i članovi klape Kolafjaka iz Dubrovnika. Klapa je počela je s djelovanjem početkom 2017-te godine, a čine je osmorica dugogodišnjih poznanika i prijatelja, iskusnih klapskih pjevača, koje veže ljubav prema klapskoj pjesmi i zadovoljstvo zajedničkim pjevanjem. Na repertoaru klape su uglavnom popularni dalmatinski napjevi i skladbe „starijeg datuma“ koje klapa pokušava otrgnuti od zaborava, ali i stari
šlageri i aktualne klapske uspješnice. Na svojim nastupima klapa manji dio
repertoara izvodi „a capella“, dok je veći dio pjesama uz pratnju instrumenata što je karakteristično za južnu Dalmaciju i posebno za dubrovačko područje. Glazbeni voditelj klape je priznati klapski autoritet, dugogodišnji član i voditelj legendarne dubrovačke klape Maestral, gosp. Miho Bulić.

Prvi komin Snježanin

NAUČI ME O, KRISTE – Lucija Rudan, Dinko Fio
MORE MOJE – trad., Dinko Fio
LEGENDA O CRNOMIRIMA – Ivo Cetinić, Dinko Fio
NISAN ZNALA – trad., Dinko Fio
VIRUJ MENI, VILO LIPA – trad., Dinko Fio

Izvor Oreb

Pjesnik, kipar, slikar… program iznenađenja!

Prvi komin Snježanin

SAMO MORU VIRUJEN – Krsto Juras, Zdenko Runjić, obr. Duško Tambača
MOJA MARE – File Mišur, Živko Ključe
GAJETA – Jakša Fiamengo, Krešimir Magdić
VUPREM OČI – trad., Vinko Žganec
DOŠEL JE, DOŠEL, ZELENI JURAJ – trad., Emil Cossetto

Klapa Kolafjaka

NEUSNULE NOĆI – Đ. Jusić, LJ. B. Pende, M. Bulić
JO DA MI JE – Z. Runjić, I. Oreb
IMA SAN TRI CURE – A. Slišković, Ž. Andrija, M. Bulić
MORE TI SI ČEŽNJA – Z. Plenković
VINSKA PJESMA – I. Bajić

Prvi komin Snježanin

NE BUDI ME, MATI – M. Popadić, R. Dujmić, obr. J. Ćaleta
LUDO MORE – Krsto Juras, Nikica Kalogjera, obr. D. Fio
VIŠE NE ŽELIM TE – Hari Rončević, obr. V. Panić
GOLUBICE BILA – Dinko Fio

Zajednička pjesma iznenađenja (ni mi je još ne znamo).

Voditelj programa je Mario Krstanović.