5. Susret mješovitih klapa (2013.)

Ovogodišnji 5. Susret mješovitih klapa održat će se

u subotu, 18. svibnja u 19,30 sati
u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

 

program

Klapa Slavić

Merjane, Merjane / narodna,  Ljubo Stipišić
Ja bosiljak sijen / narodna,  Dinko Fio
Na Čiovu Šaldun / narodna,  Dinko Fio

Klapa Barun

Cetina / glazba Dražen Žanko, stihovi Nenad Ninčević, obrada Mojmir Čačija
Samo moru virujen / glazba Zdenko Runjić, stihovi Krste Juras, obrada Duško Tambača
Marin nam je doša / narodna s Hvara, zapis i obrada Dinko Fio

Klapa Falkuša

Izresla ruža rumena / narodna, obrada R. Kraljević
Golubice bila / D. Fio
Ti si majko mlada bila / narodna; Lj. Stipišić

Prvi komin Snježanin

Dobra večer, ružo moja / izvorna, Dinko Fio
A vitar puše / glazba Zdenko Runjić, stihovi Jakša Fiamengo, obrada Dinko Fio
Nasloni glavu / glazba Joško Gujinović, stihovi Nenad Ninčević, obrada Vlatko Panić

 

Voditeljica programa je Iva Lehunšek Panić.

susret 2013

o klapama

Klapa Slavić

Klapa „Slavić“ već je zagazila u petu godinu redovitog okupljanja na probama, no sam početak ove studentske klape trebalo bi potražiti negdje dalje u prošlosti. Onda kada se grupica studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta počela spontano okupljati u pauzama između predavanja kako bi tih petnaestak minuta odmora ispunili pjesmom. Usko stubište pretvaralo se tada u njihov volat, a dugi hodnici fakulteta u uske krivudave kamenite uličice dalmatinskih gradova kamo ih je čeznutljivo vukla nostalgija.

slavic2Klapu „Slavić“ čine mahom studenti KBF-a u Zagrebu, koji su rodom ili porijeklom s juga i mada se po potrebi prilagode okolnostima određenih nastupa, njeguju uglavnom tradicionalnu dalmatinsku klapsku pjesmu, jer u njoj su pronašli najbolji i najiskreniji način komunikacije – ponajprije među sobom, jer klapa je krug, a zatim i prema svima onima koji bi u taj krug pisme htjeli biti primljeni.

Klapa „Slavić“ do sada je održala niz nastupa u gradu Zagrebu, izložbama, smotrama crkvenih zborova,.. Jednostano rečeno klapa se uvijek rado odazove svakom pozivu.

Klapa je nastupila na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2011., na večeri mješovitih klapa. Prošle godine u vrijeme korizme izdali su  nosač zvuka „Počinje plač“ koji sadrži korizmene i glagoljaške pučke napjeve, a u čijem je idejnom nastajanju sudjelovao mo.Ljubo Stipišić Delmata.

Članovi klape:Maja Kljaković – Gašpić, Vedran Bonačić, Nino Kordić, Mislav Čaljkušić, Ante Buturić, Ivan Zaradić, Zvonimir Vidović i Vedran Mikulić. Voditelj: Vedran Bonačić.

 

Klapa Barun

Klapu Barun čine sedmero braće Josip, Ivan, Hrvoje, Trpimir, Tvrtko – svećenik isusovac-trenutno na studiju u Parizu, Mihovil, Krešimir i sestra Ana, a dolaze iz grada Svete Nedelje kraj Samobora. Klapa neformalno postoji od jeseni 2007. godine, a od proljeća 2011. godine angažirali su stručnog voditelja gosp. Damira Šumečkog koji osim znanja i iskustva ima i čelične živce budući da u klapi pjevaju braća, a dok sa tenorinom, kao što ćete čuti, nema nikakvih problema.Klapa Barun 1

Organizatori su klapskog susreta „Klape u Svetoj Nedelji“ koji će ove godine biti 6. lipnja u dvorcu obitelji Erdődy u Kerestincu gdje Vas sve pozivaju. Nastupili na brojnim privatnim i javnim prigodama od kojih vole izdvojiti:

  • Humanitarni koncert za djecu Benina u zagrebačkom kazalištu Komedija
  • Večer dalmatinskih klapa u Biogradu
  • Adventski koncert u Budimpešti u organizaciji Hrvatskog veleposlanstva
  • Smotra klapa u Samoboru
  • Korizmeni koncert pod nazivom „Na gori maslinskoj“

Ukoliko se nađete na otoku Lošinju 10. kolovoza ove godine svakako svratite u selo Ćunski gdje će se održati klapski koncert pod nazivom „Klape u Ćunskom“ u organizaciji klape Barun u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Mali Lošinj, a pridružit će im se klape Čikat i Augusta iz Malog Lošinja te klape Burin i Teha iz Cresa. Voditelj: mr. sc. Damir Šumečki

 

Klapa Falkuša

Studentska klapa “Falkuša” djelu je na Agronomskom fakultetu od 1999. godine. Utemeljitelj i organizator klapskog pjevanja je dr. sc. Mate Bobanac. Glazbeni voditelj do travnja 2006. godine bio je Jerica Gracin, a nakon njega dirigentsku palicu preuzimaju maestro Dinko Fio, pod čijim umjetničkim vodstvom klapa do biva novu dimenziju izvornosti, izražajnosti i prepoznatljivosti. Unazad nekoliko godina klapu vodi Marko Lelas, a od 2012. godine umjetnička voditeljica je Antonia Mimica.

falkusa

Članovi klape “Falkuša” uglavnom su studenti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali u međuvremenu učlanili su se i studenti s drugih fakulteta. Većina su porijeklom iz dalmatinskog podneblja.

Od osnutka klape pa do sada u njezinu radu sudjelovao je velik broj članova koji su uspješno pjevali duže ili kraće vrije me. Uz veliki napor voditelja, klapa uspijeva zadržati dobru razinu izvornoga pučkog pjevanja, što joj je omogućilo redovite nastupe na festivalu klapa u Omišu od 2004. do 2012. godine. Tijekom svojeg djelovanja klapa je nastupila samostalno ili s drugim klapama na više koncerata. U više navrata su na programu Hrvatskog radija emitirane pjesme klape “Falkuša”, a o njoj je emisiju snimila i britanska agencija BBC.

Prigodom 85. obljetnice Agronomskog fakulteta (2004. g.), snimljen je nosač zvuka, čime postaju još prepoznatljiviji na Sveučilištu u Zagrebu. Osim toga, na festivalu klapa u Makarskoj, “Falkuša” je osvojila treće mjesto i brončanu plaketu.

Članovi klape: Katarina Matković, Vlasta Glučina, Ana Lelas, Sonja Franjčić, Lorena Pamuković, Zdravko Radić, Tomislav Kovačić, Duje Lelas, Ante Mimica. Voditelj: Antonia Mimica

 

Prvi komin Snježanin

prvikominsnjezanin hgz2011 (2)Prvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin‘ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin‘ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape‘, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin‘ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine‘ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Željeli smo obnoviti taj oblik druženja i u današnjem, brzom i često asocijalnom životu i tako očuvati kulturnu baštinu dalmatinskog podneblja. 

Članovi: soprani (Nada Drenški, Stanka Pupić, Maja Valdevit i Nada Kruljac), alti (Snježana Špiljak, Nataša Rukavina i Mirna Ilić), tenori (Ante Nikolić – Tonči, Marijan Špiljak i Vlatko Panić), baritoni i basi (Ivan Grgasović – Grga, Mario Čapelj, Milan Tonković i Franjo Šandrk). Voditelj ansambla je Vlatko Panić.

 

 

pokrovitelj

grb grada copyGradski ured za obrazovanje,
kulturu i šport
Grada Zagreba

 

fotografije s 5. Susreta…

[nggallery id=42]

 

Posted in Susret mješovitih klapa