4. Susret mješovitih klapa (2012.)

Ovogodišnji 4. Susret mješovitih klapa održat će se

u subotu, 28. travnja u 19,30 sati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Susret se održava na dan 88. rođendana maestra Dinka Fia †

i 8. rođendana Prvog komina Snježaninog!

Sudjeluju 4 mješovite klape i, kao gosti, jedna ženska – klapa Aria iz Mostara.
/ ulaznice u pretprodaji po cijeni od 30 kn putem emaila snjezana@komin.hr ili na 091 5632905 /

 

program

Klapa Slavić / Zagreb

 • Dobra mi ti večer (narodna – Dinko Fio)
 • Moja Jube (Zdenko Runjić – Tomislav Zuppa – Rajimir Kraljević)
 • Ovamo dojdi sokole (narodna – Dinko Fio)

 

Klapa Hrvoje / Mostar, BIH

 • Priče mora (glazba i stihovi Mario Nardeli)
 • Bodulska balada ( glazba Ivo Bašić, stihovi Stjepan Benzon, obrada Nikola Buble)
 • Ponistra je drivo (narodna-obrada Dinko Fio)

 

Klapa Aria / Mostar, BIH

 • Kod Lepanta (glazba i stihovi Ljubo Stipišić)
 • Garifule bili (narodna – obrada Dinko Fio)
 • Varošanka (narodna – obrada Živko Ključe)

 

Klapa Mareta / Dubrovnik

 • Dobra večer ružo moja (trad., obrada Dinko Fio)
 • Izišla je zelena naranča (trad., obrada Krešimir Magdić)
 • Gožđena mašina (trad., obrada Živko Ključe)

 

Prvi komin Snježanin / Zagreb

 • Leti bila golubica (Dinko Fio)
 • Jubila san tebe (narodna – obrada Dinko Fio)
 • Dišpetožo moja mala (glazba Tonči Huljić, stihovi Zvonimir Stipičić, obrada Vlatko Panić)

 

Sve klape

 • Golubice bila (D. Fio)

 

Voditelj programa je Mario Krstanović.

 

biografije klapa

Klapa Slavić osnovana je 2008. godine od grupice studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Klapa broji devet članova kojih i do sad su ostvarili niz nastupa na raznim smotrama, priredbama, promocijama. Mogu se izdvojiti nastupi u Večeri mješovitih klapa Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2011., na otvorenju Varaždinskih baroknih večeri te na Festivalu adventske i božićne pjesme 2011. u Pragu.

Klapa Slavić izdala je ove godine nosač zvuka korizmenih i glagoljaških napjeva pod nazivom „Počinje plač“. Na nosaču zvuka gostuju i pjevači iz poznatih zagrebačkih klapa: Ani Vuletić i Nela Šarić (klapa Cesarice), Ivana Tolić (klapa Armorin), Andro Bojanić (klapa Grdelin) te mlada klapa Pižolot.

Klapa Slavić od samog početka djeluje bez glazbenog voditelja.

članovi klape: Maja Kljaković Gašpić, Danijel Deverić, Vedran Bonačić, Nino Kordić, Mislav Čaljkušić, Ante Buturić, Antun Končić, Ivan Zaradić, Vedran Mikulić

 

Klapa Hrvoje djeluje preko 20 godina u sklopu hrvatskog glazbeno pjevačkog društva Hrvoje iz Mostara. Započela je s radom 1990. godine i postaje poznata u Mostaru, BiH, Hrvatskoj, a nastupala je i u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Austriji, a nedavno i u Crnoj Gori. Kroz klapu je prošlo i ostavilo svoj trag 20-ak pjevača, a iz početnog sastava, uz voditelja Vitu Dugandžića, tu su Mirko Golemac i Anđelko Glibić. U sadašnjem sastavu klape još su Marica Bošnjak, Ivica Rozić, Vanja Gavran, Dragan Burić i najmlađi član Željko Drljo.

Uspješan rad ove klape potaknuo je osnutak mnogih klapa u Hercegovini.

 

Klapa Aria – Trebalo je punih 20 godina nakon osnutka muške klape Hrvoje da zaiskre veseli ženski vokali. Ženska klapa nastala je u studenom 2010. pod imenom ženska klapa Hrvoje, a od prošle godine, na prijedlog njenih članica nosi ime „Aria“ (friški zrak). Klapa njeguje tradicionalni klapski način pjevanja a capella, njegujući pjesme s područja Dalmacije i cijelog obalnog područja Hrvatske. Voditelj klape je profesor Živko Ključe, skladatelj i osnivač mnogih klapa.

Članice klape su: Dajana Novak (1. sopran), Katica šiminović (2. sopran), Željka Marić (1. alt),  Silvana Ivanković (1. alt), Vanda Rozić (2. alt)

 

Mješovita klapa Mareta iz Dubrovnika osnovana je i registrirana kao udruga u kulturi početkom 2002 godine, i od tada s velikim uspjehom djeluje na očuvanju i populariziranju dalmatinske klapske pjesme. U proteklom razdoblju Mareta je u zemlji i inozemstvu održala više od stotinu cjelovečernjih koncerata izvodeći dalmatinske izvorne i popularne pjesme a capella ili uz glazbenu podlogu, sudjelovala na brojnim festivalima, klapskim susretima i humanitarnim priredbama, te izdala dva nosača zvuka.

U svojim festivalskim nastupima Mareta je do sada osvojila petnaest nagrada, a posebno se ističe šest nagrada s najprestižnijeg klapskog festivala-Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Za Maretu je 2011 godina bila posebno uspješna jer je osvojila prvu nagradu na Festivalu klapa Dubrovačko-neretvanske županije, te zauzela drugo mjesto u superfinalu Omiškog festivala. Nakon niza glazbenih nagrada, Mareta je dobila i značajno društveno priznanje: odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika od 28. siječnja 2012. godine, mješovitoj klapi Mareta dodijeljena je  NAGRADA  DUBROVNIKA  „za očuvanje i popularizaciju klapske pjesme“.

Dr.Miljenko Grgić, muzikolog i dugogodišnji umjetnički ravnatelj Omiškog festivala, o Mareti je napisao: „Festival dalmatinskih klapa u Omišu klapski je Olimp. Mnogi mu se približavaju a samo rijetki uspijevaju dosegnuti njegove vrhunce. Među odabranike koji su se primakli klapskom tronu spada i mješovita klapa Mareta iz Dubrovnika… Zbog odmjerenosti i zrele ugođenosti njihovo muziciranje djeluje smirujuće i uzbuđujuće. Uostalom, teško se otrgnuti šarmu klape čiji članovi baštine vatreni temperament i prirodnu muzikalnost.“

Članovi Marete su istinski amateri  koji za svoj angažman ne dobivaju nikakav honorar, a nagrada za sudjelovanje u radu klape je  zadovoljstvo druženjem i pjesmom, te zajednički  izleti i putovanja. Do sada je u radu klape sudjelovao veći  broj pjevača i glazbenika, a sadašnji članovi su: Sanja Vukašin (alt 1), Ana Vlahović (alt 1), Zvjezdana Lasić (alt 2), Aleksandra Miletić (alt 2), Frano Lubura (bariton), Tihomir Luković (bas), Hrvoje Kuzmić (bas) i Vladimir Buć (bas). Glazbeni voditelj je Rikard Kužnin, a predsjednica udruge je Mare Lubura.

Više o mješovitoj klapi Mareta na:  www.klapa.mareta.hr

 

Prvi komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin‘ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin‘ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape‘, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin‘ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine‘ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Željeli smo obnoviti taj oblik druženja i u današnjem, brzom i često asocijalnom životu i tako očuvati kulturnu baštinu dalmatinskog podneblja. 

Članovi: soprani (Nada Drenški, Stanka Pupić, Maja Valdevit, Zrinka Malešević i Nada Vucić), alti (Snježana Špiljak, Nataša Rukavina i Mirna Ilić), tenori (Ante Nikolić – Tonči, Marijan Špiljak i Vlatko Panić), baritoni i basi (Ivan Grgasović – Grga, Mario Čapelj i Franjo Šandrk). Voditelj ansambla je Vlatko Panić.

 

fotografije sa Susreta…

[nggallery id=36]

‘after party’ fotografije

[nggallery id=37]

_____________________________________

Pokrovitelji

Gradski ured za obrazovanje,
kulturu i šport
Grada Zagreba

 

Turistička zajednica
Grada Zagreba

Posted in Susret mješovitih klapa