10. Susret mješovitih klapa (2018.)

10. Susret mješovitih klapa (2018.)

10. lipnja 2018. u 11 sati
u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog

SUDJELUJU: Mješovite klape Slavić iz Zagreba, Volat iz Pučišća, MVA Prvi Komin Snježanin iz Zagreba, posebni gosti ženska klapa Certissa iz Đakova i Izvor Oreb

Voditelj programa je Mario Krstanović.

program

Mješovita klapa Slavić, Zagreb

Klapa Slavić osnovana je od grupice studenata 2008. godine. Uz sudjelovanja na raznima smotrama, festivalima i natjecanjima klapa je izdala i dva albuma. “Počinje plač” (2012.) i “Triptih” (2015.) nastao u suradnji s klapama Dišpet i Pižolot i na kojima se nalaze mahom glagoljaški, liturgijski i paraliturgijski napjevi te skladbe na starohrvatske tekstove. Članovi klape su: Franka Kovačević, Josip Stipeljković, Vedran Bonačić, Marko Mitrić, David Ropac, Karlo Šunjo, Dinko Šperanda i Ante Nobilo. Klapa djeluje bez glazbenog voditelja.

 • Nevera (glazba: Dinko Fio – tekst: Lucija Rudan)
 • Ma posta slip ol ubogi  (tekst i glazba: Ljubo Stipišić Delmata)
 • Četri lita i ćetiri zime  (narodna – obrada: Krešimir Magdić)
 • Ovo je moja poljica  (spontano pjevanje)

 

Mješovita klapa Volat, Pučišća

Početci klape Volat sežu u 1992.godinu kada ispod volta hotela Porat u Pučišćima pjevaju isključivo izvorne bodulske dalmatinske pisme uglavnom „u tri glasa“. Želeći raditi malo ozbiljnije i pjevati četveroglasno, na prijedlog svog prvog voditelja, legendarnog maestra pok. Prošpera Kuzmanića, a inače velikog prijatelja i školskog kolege maestra Dinka Fia, na poziciju prvog tenora pozivaju Mirjanu Bauk (tada još uvijek Martinić) i od tada postaju mješovita klapa. S ozbiljnijim radom počinju u ljeto 1999.g .

2001. g. nastupaju na prvoj večeri debitanata Omiškog festivala u Bolu i od tada su redoviti sudionici Festivala. Nižu se koncerti uglavnom po Braču, ali i po Dalmaciji, Italiji i Sloveniji. 2004. Izdali su svoj prvi CD „Natašće“.

Od uspjeha klape Volat možemo spomenuti Zlatnu plaketu i prvo mjesto u kategoriji mješovitih folklornih zborova na Međunarodnom natjecanju zborova u Veroni 2005., drugo mjesto u Večeri novih skladbi Omiškog Festivala 2005. i pobjedu po glasovima publike na Večeri mješovitih klapa Omiškog Festivala u Opuzenu 2010. Članovi klape su: Mirjana Bauk, Vedran Martinić, Boris Nižetić, Marko Bauk, Josip Nižetić, Jurica Šćepanović, Vjekoslav Borojević, Viktor Brizić i zauvijek Ante Borojević. Voditelj je Marko Bauk.

 • Nemoj moja Mare – spontano pjevanje
 • A vitar puše (J.Fijamengo-Z Runjić obr.D.Fio ) ili na Ciovu Šaldun (nar. obr. D.Fio) ili Izajdi na prozor ( nar. obr D.Fio)
 • Sagradit ću kuću (nar. obr. Eduard Tudor) ili Golubice nemoj spati (nar. obr.E.Tudor)
 • Šetala se Jelica i Ive (nar. obr I. Frleta)

 

Mješoviti vokalni ansambl
Prvi komin Snježanin, Zagreb

MVA Prvi komin Snježanin osnovao je mo. Dinko Fio 2004. godine i time ispunio svoju dugogodišnju želju za osnivanjem ansambla, klape tipa – komin.

Komin zapravo čine dvije klape – muška i ženska. I ne žele pjevati jedna bez druge. Mogu, ali ne žele. Uživaju zajedno. Gdje god dođu, osvajaju srca publike, a ako se dijele nagrade, uvijek su prvi. Konačno, tako se i zovu Prvi komin Snježanin. Predivno se druže, a kako pjevaju, prosudite sami. Članovi ansambla su: Nada Drenški, Stanka Pupić, Maja Valdevit, Nada Kruljac, Snježana Špiljak, Nataša Rukavina, Mirna Ilić, Sanda Bramberger Ostoić, Ante Nikolić – Tonči, Marijan Špiljak, Vlatko Panić, Ivan Grgasović – Grga, Mario Čapelj, Milan Tonković i Franjo Šandrk. Voditelj je Vlatko Panić.

 • Legenda o Crnomirima (Ivo Cetinić, D. Fio)
 • Moja Jube (Asja Kahle, Ingrid Flesch, obrada Vlatko Panić)
 • Neka vali gingolaju svoje barke (Marko Demicheli, obrada Vlatko Panić)
 • Fala ognju, ribi, vinu (Ivo Cetinić, Dinko Fio)

 

Ženska klapa Certissa, Đakovo

Ženska klapa Certissa osnovana je u listopadu 2011.godine,a u ovom sastavu djeluje od 2015.godine. Naziv klape je vezan za povijest Đakova.U rimsko doba postojalo je ovdje naselje Certissa, a ljepotom ovog kraja bio je oduševljen rimski car Marko Aurelije Probus koji je ovdje dao zasaditi vinograde 277. godine. Klapa broji osam članica – od srednjoškolke do baka, žena u najboljim godinama koje okuplja zajednička ljubav prema klapskom načinu pjevanja. Iako Panonsko more više ne postoji ova klapa nastoji povezati zelenu i plavu Hrvatsku pjevajući klapski u srcu Slavonije. Klapa redovno surađuje sa drugim klapama širom Lijepe naše kao gost na njihovim događanjima, sudjeluje na kulturnim događanjima u svom gradu ( Đakovački vezovi, Advent u Đakovu, Lijepom našom, Smotra starogradskih pjesama i plesova..) odlazi na Smotre klapa po Primorju , sudjeluje na Smotri u Lisinskom u Zagrebu, te na kulturno – glazbenim događanjima u regiji ( Urbani šokci u Somboru). Klapa Certissa je i osnivač – domaćin jedine Smotre klapa u Slavoniji pod nazivom „U srcu te nosim“ koja se već tradicionalno održava početkom rujna u Đakovu i tada ugošćujerazne klape iz Hrvatske ali i BiH, Slovenije, Austrije, pa možemo slobodno reći da je to Međunarodna smotra klapa. Članice klape su: Manuela Jerković, Danijela Budrovac, Ivanka Vargić, Ivana Grejza, Dorotea Bosak, Marina Nikolić, Branka Hrga i Katica Štroliga. Voditelj je Zdravko Drenjančević.

 • Dojdi dragi, narodna – (obrada D. Fio)
 • Ustani Ivo, narodna – (obrada M. Čačija)
 • Serenada Mandini – (narodna, obrada D. Fio)
 • Predite prelje, narodna – (obrada Z. Drenjančević)

 

Izvor Oreb – izvodi svoje autorske pjesme

Široj javnosti je poznat po svojim izmagličastim, sanjanim slikama krajobraza otoka Korčule i Kornatâ, a pokoje pute i Zagreb.Kako je sam rekao, objašnjavajući zavičajnu tematiku svojih slika, „važno je podrijetlo djeteta koje se rodilo u Veloj Luci, mjesta tako arhaičnog, plemenitog, mirnog, s ribarima, vrijedim ženama, sve je to bilo toliko jako, jutra i zore, moj otac – ja sam skrojen od emocija tog života.”U kiparstvu je također bio značajno ime, a najviše je radio u drvu. Poznat je i po graditeljskom djelu, kamenom kaštelu. Rečeno djelo je osmislio skupa sa svojom suputnicom iz studentskih dana, Emilijom Karlavaris. Njegovi pjesnički radovi su mu na zavičajnog velolučkoj čakavici.

pokrovitelj

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport
Grada Zagreba