1. Susret mješovitih klapa (2009.)

2. svibnja 2009. u 19,30 sati u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog

 

KLAPA MIRAKUL-Vrpolje

Klapa Mirakul – Vrplje osnovana je 2004. godine od strane mladih ljudi, ljubitelja klapske pisme. Trenutno broji 9 članova.  Mješovitog je sastava i specifičnog muzičkog „timbra“, a izvodi a capella napjeve kao i pjesme uz pratnju mandolina i gitara. Voditelj klape je Ivo Lakoš. U srpnju 2007. izdali su nosač zvuka sa popularnim skladbama naziva Pivajući kamenu i drači… u izdanju Croatie Recordsa na kojem su obrađene neke od najpoznatijih klapskih i dalmatinskih pjesama. 2008. godine na FDK Omiš na večeri popularnih skladbi u Vodicama klapa osvaja 3. nagradu publike. Klapa trenutno priprema pjesme za novi nosač zvuka sa vlastitim skladbama.

PROGRAM

 • U poju se mala (D.Fio)
 • Tri šibenske gospojice (Marica Filippi-Ante Barbača)
 • Dida moj (A. Dedić)

 

KUD JEDINSTVO-Split

KUD Jedinstvo osnovano je 1919. godine i to udruživanjem tadašnjih zborova u Splitu. Ove godine KUD Jedinstvo slavi 90 godina postojanja. KUD trenutno broji preko 450 članova koji djeluju u više sekcija i to: folklorni ansambl, harmonikaško-tamburaški orkestar, mješovita klapa, škola folklora i škola mandoline i gitare. Jedna od sekcija KUD-a je i mješovita klapa. U ovom sadašnjem sastavu djeluje tri godine. Nastupi mješovite klape često su vezani uz plesni ansambl, ali i na smotrama klapa kao i održavanje samostalnih koncerata. KUD Jedinstvo gostovalo je gotovo na svim kontinentima i osvajači su mnogih međunarodnih nagrada, a za svoj rad nagrađeni su poveljom predsjednika republike 2000. godine i 3 puta nagradom Splita.

PROGRAM

 • Omili mi u selu divojka (tradicionalna)
 • Libar (Zlatan Stipišić Gibonni)
 • Shosholoza (Južna Afrika, pjesma plemena Zulu)

 

STUDENTSKA KLAPA KAŠE- Dubrovnik

Klapa Kaše osnovana je koncem 2006. s ciljem da nastavi davni pjev dubrovačke gospode – klapu koja bi se stopila sa Stradunom i Sponzom, klapa koja ne bi morala trčati za drugima kako bi bila svoja. I sama činjenica da se u klapu krenulo gotovo bez ikakvog glazbenog iskustva ili znanja nije bila nepremostiva prepreka. Ubrzo se formirajući kao mješovita klapa zbog ženskog vodećeg glasa klapa Kaše je počela pomno i strpljivo učiti i vježbati. Nakon godinu dana klapa prelazi pod okrilje dubrovačkog Sveučilišta. Do sad, osim redovitih nastupa za Sveučilište, nastupili su i u Blatu na Korčuli na 29. Festivalu klapa Dubrovačko-neretvanske županije u kolovozu 2008., kao i na festivalu klapa “Opet odi pjesma živi” u Slanom koncem kolovoza 2008.

PROGRAM

 • Čorno oko moje (narodna/obrada: Vicko Dragojević)
 • Kod ovako divne noći (narodna: Vicko Dragojević)
 • Tuga se je noćas sakrila u žice (Vicko Dragojević/Vicko Dragojević)
 • Vjerio sam se na konalu (narodna/ Dinko Fio)

 

MJEŠOVITA KLAPA MARETA-Dubrovnik

Mješovita klapa Mareta iz Dubrovnika osnovana je početkom 2002 godine na poticaj male obiteljske tvrtke Mareta po kojoj je dobila i ime. U prvim godinama djelovanja repertoar klape bio je sastavljen od dalmatinskih, duhovnih i zabavnih skladbi uglavnom uz glazbenu pratnju, a od 2005. godine ozbiljnija se pažnja posvećuje a capella pjevanju. Klapa postaje sudionikom mnogih klapskih susreta, prigodnih i humanitarnih koncerata i festivala te osvaja niz nagrada i priznanja među kojima se posebno ističu tri nagrade osvojene na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa. Mareta je do sada održala više od stotinu cjelovečernih koncerata, a u suradnji sa izdavačkom kućom „Orfej“ izdala je dva nosača zvuka:  prvi 2004. godine pod nazivom „Još više te volim“ a drugi 2008. godine pod nazivom „Večer dalmatinske pjesme –uživo“ koji je zapravo snimka s jednog od koncerata. Članovi Marete su amateri koji za svoj angažman ne dobivaju nikakav honorar, a prihodi od koncerata koriste se za potrebe klape ili se usmjeravaju u humanitarne svrhe.

PROGRAM

 • Dubrovačka serenada Marići ( narodna, obrada Dinko Fio)
 • U našeg Marina (narodna, obrada Dinko Fio )
 • Dalmatinski  lero ( tekst i glazba Đelo Jusić, obrada Zlatko Vlahušić )

 

KLAPA FALKUŠA-Zagreb

Klapa Falkuša djeluje na Agronomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu od 1999. godine. Utemeljitelj i organizator klapskog pjevanja je dr. sc. Mate Bobanac. Glazbeni voditelj u stasanju bio je Jerica Gracin, a kasnije dirigentsku palicu preuzima maestro Dinko Fio. Pod njegovim umjetničkim vodstvom klapa dobiva novu dimenziju izvornosti, izražajnosti i prepoznatljivosti. Prigodnim nastupima na Agronomskom fakultetu te na koncertima u Hrvatskom glazbenom zavodu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, festivalima Omiš i Makarska te gostovanjima u mjestima diljem Hrvatske stekli su ugled i reputaciju vrsnih glazbenih amatera. Dobili su niz priznanja i zahvalnica. Prigodom 85. obljetnice Agronomskog fakulteta snimili su nosač zvuka koji se sluša u svijetu na svim kontinentima kao promotivni materijal Agronomskog fakulteta i naše izvorne pučke glazbe. Sudjelovali su u TV emisiji Dobro jutra Hrvatska. Britanski BBC snimio je emisiju o klapi i tako promovirao našu glazbu u svijetu. U više navrata (2004., 2005., 2006., 2007. i 2008.) kvalificirali su se u finale festivala klapa Omiš u kategoriji mješovitih klapa. Sadašnji glazbeni voditelj klape je Marko Lelas, također član klape.

PROGRAM

 • Mila mi je govorila majka (Dinko Fio)
 • Maestrale moj (Dinko Fio)
 • Djelila se lađa (Dinko Fio)
 • Samo moru virujem (Zdenko Runjić)

 

PRVI KOMIN SNJEŽANIN-Zagreb

Prvi Komin Snježanin osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin’ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin’ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape’, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin’ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine’ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo. Željeli smo obnoviti taj oblik druženja i u današnjem, brzom i često asocijalnom životu i tako očuvati kulturnu baštinu dalmatinskog podneblja.

Ansambl broji 16 članova, a na repertoaru su skladbe maestra Dinka Fia koje ne pjevaju druge klape, kao što je ‘Pučka misa utjehe’ te skladbe ostalih autora. Do sada smo nastupali u Hvaru, Bolu, Blatu na Korčuli, Širokom Brijegu, Podstrani, Semeljcima, Slavonskom Brodu, Tuhlju, Zelini, Kutini, Budimpešti, susretima klapa u Kostanju, Voloskom, Grobniku, Trvižu… Sudjelovali smo na Večeri dalmatinske pisme 2006. i 2007. Sudjelujemo u svim projektima zagrebačkih klapa , koncertima i CD-ima.

Objašnjenje imena: Komin – glazbena forma višeglasnog pjevanja mješovitog ansambla; Snježanin – naziv domaćice komina; Prvi – zasad smo prvi i jedini ‘komin’

PROGRAM

 • NE BUDI ME MATI, autori Popadić, Dujmić i Ćaleta
 • SOKOL I VILA, maestra Dinka Fia te
 • A VITAR PUŠE, Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga u obradi Dinka Fia.

 

Voditelj programa je Mario Krstanović.